Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
Speciaal voor de ouders..
9-8-2016  | 

Niet-hockeyers opgelet! Minicursus spelregels

Het zal geen verrassing zijn dat hockey.nl vooral wordt bezocht door hockeyers, maar tijdens de Olympische Spelen volgen ook een hoop niet-hockeyende sportfanaten onze sport. De pagina met spelregels had het afgelopen weekend dan ook een piek aan bezoekers: even opzoeken hoe het precies zit met dat shoot, die cirkel, etc. Ook de Brazilliaanse sportliefhebbers lieten van zich horen bij de hockeywedstrijden: er klonk uitbundig applaus vanaf de tribune wanneer er van ver buiten de cirkel werd ‘gescoord’… Daarom als speciaal welkom voor de hockey-noobs: een minicursus hockeyspelregels in 5 punten!

Shoot

Hockeyers zijn geen voetballers. De bal mag dan ook niet aangeraakt worden door de voeten, alleen met de stick. En met de stick alleen met de platte kant, niet de bolle kant (dus niet zoals bij ijshockey aan beide kanten). Raak je de bal toch met je voet, dan is dat een overtreding die ‘shoot’ wordt genoemd. Wil je overkomen alsof je verstand hebt van hockey, dan roep je dit ook af en toe (shoot! Dat was shoot!), wanneer je in een rommelige situatie meent te zien dat de bal een voet raakt.

Strafcorner

Als er shoot is gemaakt in de cirkel, of een andere overtreding, dan wordt er een strafcorner toegekend door de scheidsrechter. Dat betekent dat er naast de keeper 4 verdedigers in de goal plaatsnemen. De bal wordt door de aanvallende partij aangespeeld vanaf het strafcornerstreepje naar de kop cirkel, waarna er, als het goed is, een doelpoging volgt. Bij Nederland zijn Maartje Paumen en Mink van der Weerden de ‘sleeppush’-specialisten. Zij scoorden op de Olympische Spelen beiden 2 keer uit de strafcorner in de eerste wedstrijd.

Fysieke duels

Bij hockey zijn een stuk minder fysieke duels toegestaan dan bij voetbal. ‘Afhouden’ is bijvoorbeeld verboden en duwen wordt – alhoewel de laatste jaren steeds minder – afgefloten. Met je stick hoor je alleen de bal te raken. Raak je de stick van je tegenstander dan heet dat ‘hakken’.

Omdat het hockeyspel tegenwoordig zo snel gaat is het voor de 2 scheidsrechters soms lastig om alles goed waar te nemen. Daar is de videoscheidsrechter voor in het leven geroepen: beide teams hebben de mogelijkheid een ‘video referral’ aan te vragen. De extra videoscheidsrechter kijkt dan de beelden terug, en adviseert de scheidsrechters op het veld om hun beslissing al dan niet te herzien. Zolang de teams gelijk hebben behouden ze hun referral, als ze ongelijk krijgen van de videoscheidsrechter mogen ze die vervolgens die wedstrijd niet meer inschakelen.

Bal moet door aanvaller geraakt worden in de cirkel

In de wedstrijd van de Oranje Dames tegen Spanje gebeurde het 1 keer: de bal werd door de Nederlandse dames van buiten de cirkel in 1 keer in de goal geslagen. Het Braziliaanse publiek stond al juichend op de banken, in tegenstelling tot de meer hockeyminded Oranje toeschouwers. In het hockey is het niet mogelijk om van buiten de cirkel te scoren: de bal moet altijd door de aanvallende partij worden aangeraakt in de cirkel, anders telt de goal niet.

4x 15 minuten speeltijd

De hockeyers spelen in Rio per wedstrijd 4 kwarten van 15 minuten. Tussen het 2e en het 3e kwart zit een langere rustperiode. In de Nederlandse competitie bestaat een hockeywedstrijd uit 2 helften van 35 minuten, maar internationaal geldt het 4 kwarten-systeem. In die 4 kwarten mogen de coaches zoveel spelers wisselen als ze willen, al mag een selectie uit niet meer dan 16 personen bestaan. Het spel wordt ook niet stilgelegd voor wissels: de spelers regelen dat gewoon zelf.


Geef een Reactie

terug naar vorige scherm






Agenda
23-4 bestuursvergadering
  hele agenda
Hoofdsponsor

Sponsoren
Bommelerwaard app
Android app on Google Play
Vandaag jarig
Anneloes Drost
Bente d' Haens
Floor Vissers
Uitslagen
MA1 MHC HOCO MO18-2 2-1
D1 MHCT D1 1-1
DJ1 VMHC DO25-1 2-1
DJ2 Hockeyclub 's-Hertogenbosch DO25-4 4-1
H1 R.M.H.C. de Pelikaan H1 2-6
H2 HC Mierlo H2 3-3
H45+ R.K.H.V. Union H45-2 4-2
JD1 Hockey Club Uden JO12-1 0-3
JB1 Were Di Tilburg JO16-2 6-0
JA1 Hockeyclub Prinsenbeek JO18-1 6-1
Social Media